Verslag masterclass met Lucien Engelen

google_glass_2
Lucien over “De patiënt in de hoofdrol” ( VPRO Tegenlicht, 27 apr 2014) Gemist? Klik hier.

In de bijzondere bibliotheek van de HAN Nijmegen, tussen een enorme hoeveelheid “ouderwetse” boeken, nam Lucien Engelen ons mee naar alle nieuwe digitale mogelijkheden die al klaar liggen voor de gezondheidszorg.  De ongeveer 30 aanwezigen luisteren gefascineerd.

(door Agnes de Sain)

Voor een volledig overzicht van al zijn werkzaamheden en activiteiten verwijs ik graag naar zijn LinkedIn profiel. Lucien benoemt “ongeduldig” als één van zijn kerncompetenties en in het innovatie centrum van het UMC stelt hij vooral domme vragen  om beweging te krijgen. Leuke baan lijkt me dat!  Zijn team gaat vooral “voorwaarts” maar heeft geen idee waarheen. Hij probeert steeds met de ogen van de patiënten te kijken, binnen te komen en kijken wat zij zoal tegen komen.

De ambitie van het UMC Nijmegen is om 500 van de 1000 bedden te “sluiten” door deze zorg thuis te leveren. De Techniek zal daarvoor in toenemende mate een rol  innemen. Er wordt niet voor niets over “Dokter Google” gesproken. De ontwikkelingen gaan enorm snel. Het gaat dan niet alleen over het vinden van informatie op Google maar ook over techniek om lichamelijk problemen/ gebreken op te lossen. Het is de kunst om deze ontwikkelingen te voorzien, te verkennen en in te plannen. De vraag is of wij hier voldoende snel aan kunnen haken op de snelle ontwikkelingen en deze bruikbaar kunnen maken voor onszelf. In de visie van Lucien wint de nieuwkomer altijd omdat die niet een hele organisatie mee te zeulen heeft in een verandering. Burgers kunnen steeds sneller bereikt worden.  Je zult dus snel moeten reageren anders heeft een ander het al gedaan. Grote organisaties moeten te veel schijven langs voordat er een besluit genomen worden en dan ben je te laat.

En natuurlijk haalt hij een aantal sprekende voorbeelden aan:

  • De inmiddels welbekende Google bril die bijvoorbeeld ook vanuit een trauma helikopter direct beelden door kan sturen naar artsen in het ziekenhuis. Je kunt een ander ook mee laten kijken door de bril….bijvoorbeeld als je verdwaald bent (autist of dementerende) . Een volgende stap is dat er dingen in  je lichaam worden geplaatst om daar opnamen te  maken. Of geen bril maar dezelfde mogelijkheid in je contact lens. Er is er al één die continu bloedsuikers kan meten (voor diabetes). Dit gaan wij allemaal mee maken.  Bijvoorbeeld de smart watch.

Let op! Apple en google zijn al volop bezig om hun intrede te maken in de gezondheidszorg met de blik op de patiënt en niet op de professional zoals wij nu doen.

  • Het begon met reizen online boeken, toen muziek online, vervolgens media online en de volgende stap is gezondheidszorg online. Natuurlijk liet Lucien filmpje zien over wat allemaal al mogelijk is zoals met een app op je mobiel diagnoses stellen van bij voorbeeld kinderziektes én meteen toegevoegd hoe te handelen. Of een pleister achter je oor waarmee  op afstand de lichaamstemperatuur gemeten kan worden.
  • Een apparaatje wat je als horloge draagt of soms al als pleister die alles meet wat ook op een IC afdeling gemeten wordt.  Wat een mogelijkheden geeft dit!
  • Bij het UMC wordt gebruik gemaakt van  facetalk. Hiermee kunnen mensen vanuit  huis via de eigen computer contact opnemen met ziekenhuis bijvoorbeeld voor een eenvoudige controle. Als er geen lichamelijk onderzoek nodig is maar alleen even een blik en een gesprek dan kan dit via skype/face talk.  Alle informatie van de patiënt komt op één plek bij elkaar “here is my data”

Technisch kan bijna alles wij moeten daar echter nog goed op inspelen. “Ik kan sneller een reis naar Amerika boeken online dan een afspraak maken in het ziekenhuis” aldus Lucien.  We gaan een compleet andere gezondheidszorg krijgen met deze technologisch mogelijkheden.  Dit betekent ook dat er steeds meer data komt die “gemanaged” moet worden.

Op dit moment gaat er heel veel informatie heen en weer maar zelden naar de patiënt. Daar moeten we van af. Hoe kunnen we nu zeggen dat de patiënt zelfregie moet voeren als hij geen data krijgt vraagt Lucien zich af. UMC wil nu een kopie van alle data ook aan de patiënt geven. Zij kunnen bijvoorbeeld zelf beslissen of deze data ook voor wetenschappelijk onderzoek gebruikt wordt of het wel/niet met familie te delen. Je kunt ook zelf data toevoegen bijvoorbeeld je gewicht.

Op “Here is my data” kun je als patiënt ook zelf artsen uit jouw team toevoegen. Bijvoorbeeld als jij wilt dat een bepaalde arts direct jouw weegschaal gegevens krijgt. Hier kunnen alle apparaten die je gebruikt op aangesloten worden. Bijvoorbeeld het volgen van je bloeddruk als dit voor jou van belang is.

Op dit moment zijn er grote uitdagingen in de gezondheidszorg, denk aan het tekort aan verpleegkundigen en het feit dat er geen geld bij komt. Er zijn  grote baanbrekende technologieën én  radicale oplossingen nodig.  Deze mix komt ergens bij elkaar. Binnen zijn afdeling  RE-shape Health – X lab probeert Lucien en zijn team dit voor elkaar te krijgen.

De  patiënt is niet altijd het probleem maar eerder hoe je de organisatie mee krijgt.  Lucien is er van overtuigd dat “Tel en Sel “ , dus gewoon laten zien,   de beste optie is. Hij stelt zelfs dat je soms gewoon een generatie over moet slaan vanwege de weerstanden en direct naar “The Young ones” moet gaan . Werk met ambassadeurs die het podium op gaan.  Zijn ervaring is dat nieuwe ontwikkelingen vaak als duur worden ervaren omdat we het oude nog niet durven los te laten om het nieuwe te omarmen en dat maakt het dan duur.   Om de omslag te maken zal je echt op alle fronten aan de slag moeten, houding & gedrag& financiën& organiseren.

En in het verlengde van deze niet te stuiten ontwikkelingen dringt zich natuurlijk ook de vraag op dat  als we inderdaad binnen nu en 20 jaar alles kunnen voorkomen hoe zorgen we dat er plaats is voor iedereen? Dat er eten is voor iedereen.? En wat doe je als je via en boddy scan er achter komt dat je een  bepaald gen hebt waardoor je voor je 35ste zult overlijden aan kanker….wat doe je dan?  Dit soort ethische vragen komen aan bod in de toekomst…ethiek is dan ook dè studie voor de toekomst aldus Lucien.

Onder de indruk van alle mogelijkheden die Lucien over ons heeft uitgestort gaan we met elkaar aan de praat bij de borrel om daarna weer een geslaagde masterclass af te sluiten.

Klik hieronder voor de uitzending van Tegenlicht met Lucien

De patiënt in de hoofdrol (zo 27 apr 2014, 21:10)

Vroeger was een patiënt overgeleverd aan de deskundigheid van de arts, zijn oordeel was bepalend voor de behandeling van je ziekte. Tegenwoordig zijn patiënten zo mondig en veeleisend dat ze mee willen praten. te bekijken

 

Reageer hier op bovenstaand bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.