Verslag Masterclass 31 oktober 2012 met Prof. Dr. Erik van de Loo

Op deze mooie woensdagmiddag was ik getuige van een boeiende en inspirerende bijeenkomst met ruim 55 deelnemers onder wie ook enkele aspirant-leden en introducés. Een prachtige opkomst voor onze vereniging en een teken dat het onderwerp leeft. We werden niet teleurgesteld door Erik van de Loo.

Met een verhalende, losse verteltrant nam Erik van de Loo de aanwezigen moeiteloos mee in zijn verhaal. Het verhaal begint met een schets van de landkaart van het leven van een organisatie. Aan de hand van sprekende voorbeelden uit de praktijk maakt prof. Van de Loo duidelijk dat het een illusie is te denken dat je er bent met alleen maar modellen om “in controle” te zijn. Er is niets mis mee, maar er is meer.  En hier komt naast de “waaromvraag” de “associatieve vraag” ten tonele.  Dit blijkt een opening te geven naar de andere domeinen van een organisatie. Hiermee is de aanloop gelegd naar een schets van de dienst van leiderschap bij verandering, waarin het cruciaal is een goede balans te vinden tussen de technische verandering en de adaptieve verandering. Vooral de adaptieve verandering vraagt lef, het betekent dat je in de zone van verstoring komt en dat geeft turbulentie, wat niet iedereen aandurft. Met de nodige aandacht voor de positie van leiders, rollen en persoonlijk leiderschap komen we uit bij Verandering en Transitie. De verandering is de buitenkant, Transitie is de adaptie. En via heldere sheets wordt duidelijk dat voor verandermanagement een transitiebenadering nodig is, leiders die rollen beheersen en zowel de technische als de adaptieve kant beheersen. En zich bovenal realiseren dat dit er allemaal is.  “Change is fast, Transition is slow”.

Na deze inspirerende 2 uur werd er nog flink nagepraat tijdens de netwerkborrel en kunnen we weer spreken van een zeer geslaagde bijeenkomst.

Download hier de sheets van deze middag

Response code is 404

 

 

2 gedachten over “Verslag Masterclass 31 oktober 2012 met Prof. Dr. Erik van de Loo”

  1. Prima samenvatting Agnes. Deel de beschrijving van een leerzame en inspirerende masterclass met een overweldigende opkomst. Dat wordt een uitdaging naar de volgende. Willem Verhoeven misschien over Het nieuwe Taylorisme…

Reageer hier op bovenstaand bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.