Interview in de HAN nieuwsbrief

han_gs.gifBron: Interview Patricia Bender (Voorzitter Metropole) & Hans Waegemaekers (Coördinator Master Management & Innovatie in Maatschappelijke Organisaties)

De alumnivereniging Metropole van de Master Management & Innovatie (MMI) bestaat dit jaar 5 jaar. Reden genoeg voor deze actieve vereniging om een bijzonder lustrum te organiseren. Voorzitter Patricia Bender en Opleidingscoördinator Hans Waegemaekers vertellen over deze bijzondere middag en de vruchtbare samenwerking tussen alumnivereniging en opleiding. 

Het idee voor een alumnivereniging ontstond ruim 5 jaar geleden, toen een groepje MMI studenten op studiereis was in Canada. Het groepje leerde elkaar op informele wijze beter kennen en kwam tot prachtige ideeën. Eenmaal thuis en afgestudeerd besloten zij met elkaar in gesprek te blijven; de alumnivereniging Metropole was een feit. Sindsdien heeft de vereniging zo’n 183 betrokken leden en organiseert het bestuur twee keer  per jaar masterclasses met afsluitend een netwerk bijeenkomst die goed worden bezocht.

Voor de viering van het lustrum besloot het bestuur van de Metropole om voor de masterclass geen gastspreker in te huren voor een inspirerend verhaal, maar zou de expertise worden gehaald bij de leden zelf. De leden kregen een podium aangeboden om hun innovatie,  expertsie, inspiratie voor het voetlicht te brengen. Vele leden reageerden op de uitnodiging om mee te doen aan een ‘Pecha Kucha.’ In dit concept kregen 6 sprekers ieder in exact 20 dia’s met 20 seconden per dia de tijd om tijdens de alumnimiddag hun innovatieve project overtuigend over te brengen aan andere alumni. Daarna volgde een ronde tafel gesprek van 3 x 20 minuten waarbij het publiek bij een spreker kon aanschuiven om te debatteren over het gepresenteerde project. Een geweldige formule voor alumni om elkaar weer te zien, te weten te komen waar de ander mee bezig is en om samen tot nieuwe inzichten te komen.

De middag werd op informele wijze voortgezet tijdens de borrel en het buffet met gezellige live muziek. De organisatie van het lustrum verliep soepel, mede dankzij een prima samenwerking met de HAN. “Het helpt ook dat wij al een goed lopend draaiboek hadden liggen vanwege de masterclasses die wij organiseren”, aldus Patricia Bender.

“Het bestuur van de alumnivereniging en de opleiding MMI blijven daarbij continue met elkaar in dialoog, zodat zij optimaal van elkaars diensten kunnen profiteren.” Zo sprak Opleidingscoördinator Hans Waegemaekers tijdens de opening van de lustrummiddag over het succes van de opleiding MMI; het 15 jarig bestaan, het prachtige resultaat uitgedrukt in groei van studentenaantallen en het mooie perspectief voor de afgestudeerden. Vertegenwoordigers van de alumnivereniging leveren een belangrijke bijdrage aan zowel het programma als aan de acquisitie van de MMI. De link tussen leren en werken is daarbij snel gelegd. Een vruchtbare samenwerking tussen alumni en opleiding die afgestudeerden enthousiast houdt voor hun masterstudie, die vaak weer nieuwe studenten oplevert en die de opleiding actueel houdt; een aanrader voor andere masters!

Van de Pecha Kucha’s zijn filmopnames gemaakt. Deze zijn te bekijken via de website van de MMI en van de Metropole