Werknemers raken bevlogen door meer uitdaging op het werk

Door stimulerende werkomgeving extra energie als het tegenzit

Werknemers die met bevlogenheid hun werk doen, zijn van grote waarde voor organisaties. Het lijkt er zelfs op, dat werknemers vooral bevlogen worden, als er veel van hen wordt gevraagd. Zij kunnen dit nog makkelijker aan, als er op hun werk sociale collega’s zijn en als hun werkgever goede ontplooiingsmogelijkheden en feedback biedt.  Aldus Arnold Bakker in zijn oratie ‘Bevlogen van Beroep’.

Prof.dr. Arnold Bakker is hoofd van de sectie Arbeids- en Organisatiepsychologie van het Instituut voor Psychologie van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is ook voorzitter van de European Association of Work and Organizational Psychology.

Bakker deed de afgelopen tien jaar onderzoek naar bevlogenheid, met de vraag: ‘Wat zorgt ervoor dat mensen hun werk met veel enthousiasme uitvoeren?’ Bevlogenheid is een positieve gemoedstoestand van opperste voldoening ten aanzien van het werk die wordt gekenmerkt door veel energie en toewijding, en waarbij werknemers vaak helemaal opgaan in hun werk. Bevlogen werknemers staan open voor nieuwe ideeën; zijn zowel psychisch als fysiek gezond, en dragen hun bevlogenheid over aan anderen in hun omgeving.

Wereldwijd onderzoek in enkele honderden organisaties laat zien dat bevlogen mensen vooral veel gedaan krijgen in een werkomgeving die wordt gekenmerkt door rijke sociale en persoonlijke ‘hulpbronnen’. Voorbeelden van zulke hulpbronnen zijn sociale steun van collega’s, feedback over prestaties, afwisseling van vaardigheden, en ontplooiingsmogelijkheden. Dergelijke hulpbronnen zorgen ervoor dat mensen makkelijker met een hoge werkdruk of emotioneel belastende situaties kunnen omgaan. Uit het onderzoek blijkt dat hulpbronnen aan belang winnen wanneer het tegenzit, zoals in stressituaties. Het is belangrijk dat organisaties de aanwezigheid van deze hulpbronnen stimuleren, maar, zo stelt Bakker, werknemers die bevlogen zijn zullen deze ook vaak zelf mobiliseren. Zo ontstaan er steeds meer hulpbronnen, die de bevlogenheid van de werknemers in stand houden.

Bevlogen werknemers gedragen zich goed voor henzelf en voor de organisatie. Zij zijn creatief en proactief, en leren elke dag op hun werk. Zij veranderen hun eigen werkomgeving zo nodig op een actieve manier. Om de bevlogenheid en goede prestaties van de werknemers in stand te houden en te bevorderen, doen organisaties er verstandig aan werkruimten te bieden met zoveel mogelijk hulpbronnen, met werk dat voldoende uitdaging kent.

Lees hele artikel

Reageer hier op bovenstaand bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.