Masterclass met Erik de Vries, 12 november 2014

Schermafbeelding 2016-02-14 om 22.36.36Erik de Vries, lector Innovatie in de publieke sector binnen de HAN, komt enthousiast de bibliotheek binnen, hij heeft duidelijk zin in een interactieve middag. De start is al mooi als hij op de vraag van de dagvoorzitter naar waar hij wil staan over 5 jaar antwoordt met “Ik denk niet zo ver vooruit. Ik handel vooral vanuit het hier en nu en bepaal dan wat de meest logische volgende stap is. Maar áls ik dan vooruit denk ben ik blij als het lukt om over 5-6 jaar innovatie uít de economische sfeer te halen en in maatschappelijke waardes te zetten”

Vervolgens gaat hij nader in op de Design Methode. Deze methode is ontwikkeld door een Hoogleraar uit Sydney en de Design academie uit Eindhoven en komt voort uit 20 jaar onderzoek. In deze methode wordt veel tijd genomen voor de probleemruimte. Dit wordt ingegeven door de werkwijze van designers die heel lang weg blijven van oplossingen en kaderen en juist steeds even terug stappen en het probleem onderzoeken.

De methode leent zich m.n. voor ongestructureerde problemen waarbij er weinig consensus is over waarden die in het geding zijn én over de kennis die van belang is. Na een eerste uitleg door Erik de Vries gaan we ook meteen in groepen aan de slag om de methode te leren kennen.

We onderzoeken een probleem dat een van de groepsleden ter plekke inbrengt door stil te staan bij de vragen * welke oplossingen zijn al eerder geprobeerd * welke stakeholders zijn betrokken * Problematiek (“een probleem komt nooit alleen” dus welke problemen hangen er om heen) * thematiek (welke menselijke thema’s spelen hier mee? Denk bijvoorbeeld aan angst, eenzaamheid, controle , liefde etc). Deze thematiek kun je vervolgens uitdiepen.

Vervolgens gaan we (re) framen / (her) kaderen. Dit betekent dat we “out-of-the-box” mogen gaan denken, op een andere manier kijken naar het ongestructureerde probleem. Deze fase heeft ook veel weg van het omdenken….bijvoorbeeld “het ouderenprobleem” à misschien zijn de ouderen ook wel een oplossing, als je er op die manier naar gaat kijken komen er andere dingen in je op. En van hieruit kun je oplossingen gaan ontwerpen. Er kwam dan ook veel energie vrij in dit gedeelte van de sessie, de groepen waren nauwelijks meer te stoppen. Her en der ontstonden zelfs al mooie innovatieve ideeën . Tegelijkertijd hadden we ook de ervaring hoe we zelf toch vast kunnen zitten in ons frame. De methode helpt zeker om dit te beseffen en om eens uit je vaste denkpatronen te komen. Dat belooft wat voor de toekomst.

Het was een zeer actieve én interactieve middag.

Met dank aan Erik de Vries voor deze inspirerende masterclass.

Agnes de Sain,  bestuur de Metropole 
KLIK HIER  voor een foto-impressie van de middag
DOWNLOAD de sheets  Erik de Vries_MMI Alumni  en  Erik de Vries_ inhoudelijke_verdieping