Impressie van de masterclass van Arend Ardon

Een verwachtingsvolle zaal met zo’n 75 alumni. Dat is de start van deze masterclass met Arend Ardon. De start maakt al meteen nieuwsgierig wanneer Arend uitlegt dat er in het vak Veranderkunde heel lang weinig verandert is, tot de laatste 4-5 jaar.  De ervaring leerde hem dat we vaak dingen in stand houden die we eigenlijk willen doorbreken.  Vernieuwingsgedrag is overal, je moet het alleen zien.  Hij vroeg zich af hoe we dit nu kunnen leren zien en we het dan vervolgens kunnen stimuleren.  Hij ontdekte twee talen in een organisatie: 1. De taal van hoe we het meestal doen 2. De taal van het verlangen / hoe we het zouden willen doen.  En dit is de basis voor zijn nieuwe boek ONTKETEN Vernieuwing!

door: Agnes de Sain

Op de manier zoals we van Arend gewend zijn neemt hij ons mee door de belangrijkste bevindingen uit zijn boek (sheets) Met zijn aansprekende, losse en vlotte manier van presenteren sluit hij goed aan bij de deelnemers. Er is voldoende ruimte om het gesprek met elkaar aan te gaan.  Het begint bij de eerste vonk, die brengt iets in beweging. Dan ga je experimenteren, luister goed naar de klant en begin vooral klein is zijn devies. Een belangrijk gegeven is dat fouten maken in feite een must is. De vraag “wat was jouw briljantste fout van deze week” vond ik prachtig. Act fast, fail fast learn fast.

Na de 2 uur durende masterclass vond menigeen het jammer dat het al voorbij was. Het is ook te veel om in een verslag als dit te beschrijven. Maar gelukkig is daar dan nog het boek, waardoor we het verhaal van deze middag nog meer basis kunnen gaan geven en hier zelf mee gaan experimenteren in onze praktijk.   

Het kan ook niet anders dan dat er nadien bij de netwerkborrel nog stevig nagepraat werd met elkaar. 

IMG_0056.JPG

 meer foto’s