Flow in de zorg

Een echte aanrader voor als je meer wilt weten over  zorglogistiek. Prettig leesbaar en helder uiteen gezet door ThereseBorghuis.

Meer vraag naar service, toename van concurrentie, tekorten op de arbeidsmarkt en kostbare technologische verbeteringen vormen een nieuwe en uitdagende omgeving voor organisaties in de gezondheidszorg. Harder werken loont niet meer. Nieuwe, innovatieve methoden zijn noodzakelijk.

Vanuit deze achtergrond zijn bestuurders op zoek naar de meerwaarde van logistieke methoden in de zorg. Bieden Theory of Constraints, Lean en Six Sigma dezelfde veelbelovende resultaten als in het bedrijfsleven?

‘Flow in de zorg’ beschrijft op welke manier Theory of Constraints (TOC), Lean en Six Sigma de doelmatigheid, veiligheid en kwaliteit van de zorg sterk kunnen verbeteren. De kenmerken en de werking van elke methode worden helder beschreven evenals de resultaten die in Nederland tot nu toe zijn bereikt.

Een beschrijving van de overeenkomsten en verschillen laat zien dat de doelstelling van de organisatie bepalend is voor de keuze voor een van de methoden. Door TOC, Lean en Six Sigma met elkaar te combineren kunnen organisaties nog beter hun doel bereiken. Diverse combinatiemogelijkheden passeren de revue.

Het boek sluit af met een praktijkvoorbeeld in een ziekenhuis. Nadat TOC is toegepast om de ligduur significant te verlagen, wordt met Lean de belangrijkste constraints aangepakt. Deze combinatie heeft meer kwaliteit, veiligheid en doelmatigheid van de zorg tot resultaat. Niet door harder, maar door anders te werken.

Reageer hier op bovenstaand bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.