Resultaten verbeter je met je humeur!

De mopperstand is besmettelijk

Callista Roelofs

Als manager kom je regelmatig dingen tegen waar je niet mee eens bent. Hoe vaak maak je niet mee dat de organisatie keuzes maakt waar jij eigenlijk niet achter staat. Of dat een medewerker zijn eigen plan trekt richting een klant, op een manier die jij liever anders had gezien. Of je leidinggevende vindt dat je andere prioriteiten moet stellen dan de belangrijke dingen die jij in gedachten had.

Het kan helemaal geen kwaad om zo nu en dan flink te balen, maar als er veel dingen tegelijk spelen waar je niet blij mee bent, kan negativiteit gemakkelijk de overhand nemen. Je ziet steeds meer dingen om je heen die je vervelend vindt.

Kijk uit voor de Mopperstand

Zonder dat je er echt bewust van bent raak je in een mopperstand en verdwijnt het plezier langzaam uit je werk. Realiseer je dan dat alles wat je aandacht geeft groeit. Dus als je veel aandacht geeft aan jouw mopperstand dan worden deze mopperstand alleen maar groter. Ook als je alleen maar in jezelf moppert en niet hardop tegen anderen.
Extra nadeel: je neemt je omgeving al snel mee in de dingen waar jij veel aandacht aan geeft

Gelukkig geldt dit ook voor de positieve dingen waar je je aandacht op richt. Als je veel aandacht geeft aan de dingen die goed gaan en aan de successen die jij of je medewerkers (willen) halen dan zul je merken dat je steeds meer dingen ziet die goed gaan.

Het is een keuze of je de positieve of de negatieve bril opzet. Dus als jij veel aandacht hebt voor wat goed gaat en voor wat je wel wilt bereiken (in plaats van dat je moppert over wat alweer niet goed gaat), motiveer je je omgeving om hiermee aan het werk te gaan en dat zul je na een tijdje in de resultaten terugzien.

Het is hierbij natuurlijk niet de bedoeling om alles wat niet goed gaat maar te negeren. Als er dingen fout gegaan en je wilt niet in een negatieve spiraal komen, dan is het belangrijk te kijken wat er mis is gegaan en vervolgens te kijken wat er moet gebeuren om dit weer op te lossen. Zo werk je constructief aan je problemen.

Met deze tips creëer jij je eigen successpiraal:

  • Op het moment dat je merkt dat jullie collectief aan het mopperen zijn, bijvoorbeeld over gebrekkige informatie van het strategisch management, kun je dit bespreekbaar maken en dit aangeven dat dit niets oplost. Overleg met elkaar welke informatie je nodig hebt en onderneem de actie die nodig is om deze informatie te krijgen.
  • Mopper niet te lang tegen je medewerker die iets niet goed heeft gedaan. Nadat je duidelijk hebt gemaakt wat er niet goed ging, kun je samen bespreken wat je de volgende keer wel van hem verwacht. Als het de volgende keer goed gaat, geven hem dan ook het verdiende compliment.
  • Als je merkt dat je ergens van baalt, zoek dan een collega en mopper 5 min van je af. Kijk dan wat er in deze situatie wel goed gaat en bedenk samen wat je hebt te doen om het weer ten goede te keren. Door jezelf te dwingen niet te lang te blijven mopperen, zul je merken dat het probleem minder zwaar wordt. Door zelf oplossingen te bedenken neem je zelf de regie weer in handen.

Kortom: Wat je aandacht geeft groeit, zowel in negatieve als in positieve zin. Door je af te vragen wat precies het probleem is waar je over moppert, en wat er nodig is om dit op te lossen, kun je de negatieve spiraal doorbreken en deze ombuigen naar een positieve spiraal.

Reageer hier op bovenstaand bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.